Založ si blog

Skvelý Čas čarodejníc

Nemám rada knihy plné vulgarizmov, násilia, či presladeného romantizmu a v tejto knihe som nenašla nič z toho. K mojej spokojnosti. Povedala by som úplne vyhovujúca normálka. Napriek tomu nie nudná. Jej čítanie bolo pre mňa ako oáza oddychu pri teplom čaji. Pod teplou dekou som si po večeroch vychutnávala príbeh ženy, príbeh, ktorý by mohol byť príbehom každého z nás. Jemnocitne prerozprávaný mužom, čo je obdivuhodné a zvláštne zároveň. Muži, krutí a bezcitní, takú máme často o nich mienku a pritom sú to často práve muži, ktorí dokážu vystihnúť ženskú dušu lepšie, ako by to dokázala žena sama.

„Muži vedia byť rovnako osamelí ako ženy, ibaže oni akosi inak. Vedia to umne zaobaliť do chlapského velikášstva“. /s.37/
„Duša muža je rovnako nečitateľná ako duša ženy, ibaže akosi inak. Najskôr vyplávajú na povrch jeho potreby, a až potom jeho sny. U žien je to presne naopak. Túžia najprv naplniť svoje sny a až potom túžby tela…“ /s.51/

Rita je mladé dievča, v skorom veku odkázané samé na seba. Nútená prebíjať sa životom aj za cenu obetovania vlastného tela. Včas však dostane výstražný signál, prečo s tým skoncovať a sama zistí, že k tomu, aby dokázala stáť na vlastných nohách, mužov nepotrebuje.
Citový múr voči mužom v nej však prelomí muž, ktorý tak ako sa jedného dňa zjavil, tak aj odišiel a ona čelí ďalšej z nečakaných situácií, s ktorými sa vyrovnáva po svojom. Svojím osobitým a nadmieru sympatickým spôsobom.

Čo jej pripraví budúcnosť? Iba to, čo život priniesť môže. Príbeh to je reálny, bez zbytočne nadneseného pátosu. A práve to je na tejto knihe v porovnaní s ostatnými neoceniteľné. Je ľahká ako vánok prechádzajúci vašimi vlasmi, ani o ňom poriadne neviete a predsa vo vás zanechá stopu.
Kniha je sondou do ženskej a mužskej duše, až za masku, ktorú si každodenne nasadzujeme. Čo sa skrýva za drsnou fasádou mužov?

Kniha plná odhalených slabostí a sily, ktorú skrze ne človek nachádza. O vzťahoch, ktoré v nás zanechajú stopu, aj keď ten druhý už nie je fyzicky prítomný.
„Vlastne každý vzťah dvoch ľudských bytostí je jednou veľkou lotériou. S výhrami, aj bez nich…“. /s.252/

Je to kniha o pádoch a vzostupoch, lebo taký je život. O obetavosti. O tom, že vždy sa nájde niekto, pre koho sa oplatí žiť a zdieľať s ním spoločné trápenia i radosti. O láske, blízkosti a pochopení.
Kniha, ktorá je v dnešných krušných časoch balzamom na dušu. Keď život vo svojej zdanlivo bezvýznamnej jednoduchosti, dokáže byť aj plný krás a prekvapení. A je len na nás samých, či ich v ňom objavíme.

Kniha vyšla ako prvá tohtoročná kniha vo vydavateľstve Pars Artem a zakúpiť si ju môžte u samotného autora /FB:Vlado Javorský/.

Knihu si môžte zakúpiť na Martinuse cez tento odkaz:

https://www.martinus.sk/?uItem=1513175&z=CGL3JM&utm_source=z%3DCGL3JM&utm_medium=url&utm_campaign=partner

Dávam do pozornosti aj predošlú knihu autora, jeho prvotinu, ktorá je ako každá prvotina ešte lepšia:):

https://www.martinus.sk/?uItem=914623&z=CGL3JM&utm_source=z%3DCGL3JM&utm_medium=url&utm_campaign=partner

Propaganda z Kuffovho profilu

18.08.2023

Napísala som túto poviedku nezávisle od Kuffu (keďže jeho profil nesledujem), poslala do súťaže a editorky ju zamietli so slovami, že vyzerá ako propaganda z Kuffovho profilu… chcela by som počuť názor niekoho nezaujatého, keďže editorky sú viditeľne ako povedala moja známa, voličkami PS: Záchrana z podzemia Simona prechádzala pomedzi spustnuté záhrady [...]

Novoročná facka od spisovateľa

06.01.2023

Moja prvá tohtoročná kniha sa skončila skôr ako som sa rozhodla ju dočítať a to ma teda riadne napálilo. Môže si toto autor vôbec dovoliť? Predostrie vám tanier plný tajomstiev, odhaľujete jedno po druhom, vychutnávate si to a keď ste si už istý, že tie tajomstvá sú nekončiace a vás čaká ešte kopa pôžitku pri ich skúmaní či objavovaní, tanier zrazu zmizne. Bác. [...]

Nicol Hochholczerová: Táto izba sa nedá zjesť.

21.08.2022

Bingo. Trefa do čierneho. Ďalší skvost z Bagalovej dielne a veľmi vydarený. Plná nadšenia som dočítala knihu od Nicol, ale čo tomu predchádzalo, malo od nadšenia veľmi veľmi ďaleko. Po prvé. Predsudky. 23 ročná autorka, ktorej knihu tak velebia a vyzdvihujú? Nemožné. Určite má dobré konexie v literárnych kruhoch, dobrých známych, neskôr som zistila, že určite to [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14128x
Priemerná čítanosť článkov: 2018x

Autor blogu