Skvelý Čas čarodejníc

19. februára 2022, martinak, Moje obľúbené knihy

Nemám rada knihy plné vulgarizmov, násilia, či presladeného romantizmu a v tejto knihe som nenašla nič z toho. K mojej spokojnosti. Povedala by som úplne vyhovujúca normálka. Napriek tomu nie nudná. Jej čítanie bolo pre mňa ako oáza oddychu pri teplom čaji. Pod teplou dekou som si po večeroch vychutnávala príbeh ženy, príbeh, ktorý by mohol byť príbehom každého z nás. Jemnocitne prerozprávaný mužom, čo je obdivuhodné a zvláštne zároveň. Muži, krutí a bezcitní, takú máme často o nich mienku a pritom sú to často práve muži, ktorí dokážu vystihnúť ženskú dušu lepšie, ako by to dokázala žena sama.

„Muži vedia byť rovnako osamelí ako ženy, ibaže oni akosi inak. Vedia to umne zaobaliť do chlapského velikášstva“. /s.37/
„Duša muža je rovnako nečitateľná ako duša ženy, ibaže akosi inak. Najskôr vyplávajú na povrch jeho potreby, a až potom jeho sny. U žien je to presne naopak. Túžia najprv naplniť svoje sny a až potom túžby tela…“ /s.51/

Rita je mladé dievča, v skorom veku odkázané samé na seba. Nútená prebíjať sa životom aj za cenu obetovania vlastného tela. Včas však dostane výstražný signál, prečo s tým skoncovať a sama zistí, že k tomu, aby dokázala stáť na vlastných nohách, mužov nepotrebuje.
Citový múr voči mužom v nej však prelomí muž, ktorý tak ako sa jedného dňa zjavil, tak aj odišiel a ona čelí ďalšej z nečakaných situácií, s ktorými sa vyrovnáva po svojom. Svojím osobitým a nadmieru sympatickým spôsobom.

Čo jej pripraví budúcnosť? Iba to, čo život priniesť môže. Príbeh to je reálny, bez zbytočne nadneseného pátosu. A práve to je na tejto knihe v porovnaní s ostatnými neoceniteľné. Je ľahká ako vánok prechádzajúci vašimi vlasmi, ani o ňom poriadne neviete a predsa vo vás zanechá stopu.
Kniha je sondou do ženskej a mužskej duše, až za masku, ktorú si každodenne nasadzujeme. Čo sa skrýva za drsnou fasádou mužov?

Kniha plná odhalených slabostí a sily, ktorú skrze ne človek nachádza. O vzťahoch, ktoré v nás zanechajú stopu, aj keď ten druhý už nie je fyzicky prítomný.
„Vlastne každý vzťah dvoch ľudských bytostí je jednou veľkou lotériou. S výhrami, aj bez nich…“. /s.252/

Je to kniha o pádoch a vzostupoch, lebo taký je život. O obetavosti. O tom, že vždy sa nájde niekto, pre koho sa oplatí žiť a zdieľať s ním spoločné trápenia i radosti. O láske, blízkosti a pochopení.
Kniha, ktorá je v dnešných krušných časoch balzamom na dušu. Keď život vo svojej zdanlivo bezvýznamnej jednoduchosti, dokáže byť aj plný krás a prekvapení. A je len na nás samých, či ich v ňom objavíme.

Kniha vyšla ako prvá tohtoročná kniha vo vydavateľstve Pars Artem a zakúpiť si ju môžte u samotného autora /FB:Vlado Javorský/.

Knihu si môžte zakúpiť na Martinuse cez tento odkaz:

https://www.martinus.sk/?uItem=1513175&z=CGL3JM&utm_source=z%3DCGL3JM&utm_medium=url&utm_campaign=partner

Dávam do pozornosti aj predošlú knihu autora, jeho prvotinu, ktorá je ako každá prvotina ešte lepšia:):

https://www.martinus.sk/?uItem=914623&z=CGL3JM&utm_source=z%3DCGL3JM&utm_medium=url&utm_campaign=partner